Η πεζοπορία είναι η λιγότερο απαιτητική και η πλέον φυσική μορφή άσκησης για όσους αγαπούν τα βουνά και την φύση. Σε επίπεδο αρχαρίων δεν απαιτεί ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, μπορεί να ασκηθεί χωρίς προβλήματα σε ηλικίες από 5 έως +80 χρόνων.
Παρέχει πολύ σημαντικά οφέλη όχι μόνο στην υγεία μας, αλλά και στην ψυχολογική μας κατάσταση, ιδιαίτερα όταν ασκείται στην φύση. Μας επιτρέπει την ανακάλυψη μακρινών και συναρπαστικών τόπων, αλλά και πολλών περιοχών που είναι δίπλα μας.
Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να βρεθούμε μέσα στο φυσικό περιβάλλον, να το γνωρίσουμε, να μάθουμε να το σεβόμαστε και να ζούμε σε αρμονία με αυτό. Για αυτούς/ες που έρχονται σε επαφή για πρώτη φορά με την πεζοπορία ή την ορειβασία, η συμβουλή είναι να ξεκινήσουν πρώτα από εύκολες εξορμήσεις.

Ο εξοπλισμός που απαιτείται για έναν αρχάριο/α είναι σχετικά απλός και φθηνός, δεν χρειάζεται –και δεν συνίσταται- να αγοράσει κανείς αμέσως εξειδικευμένα και ακριβά ορειβατικά ρούχα. Η επιλογή για τα όσα φοράμε πρέπει να γίνεται με τεχνική και πρακτική (και όχι αισθητική) ματιά: όλα τα ρούχα πρέπει να είναι απλά, πρακτικά και εύκολα προσαρμόσιμα στις καιρικές συνθήκες. Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου τη θεμελιώδη αρχή των επικαλυπτόμενων στρωμάτων: θα χρησιμοποιήσουμε πολλά σχετικά λεπτά και ελαφρά ενδύματα που φοριούνται το ένα πάνω στο άλλο και όχι ένα παχύ και βαρύ. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε εύκολα να προσαρμόσουμε τον βαθμό κάλυψης μας απέναντι στη μεταβολή των καιρικών συνθηκών.
Μόνο τα παπούτσια αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή και δικαιολογούν από την αρχή μια πιο σημαντική δαπάνη. Τα χαμηλά, ελαφριά παπούτσια με μαλακή σόλα χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές πεζοπορίες με πολύ εύκολο πεδίο, ενώ τα πεζοπορικά-ορειβατικά μποτάκια μας παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και στήριξη στον αστράγαλο.
Όσοι ξεκινάνε θα προτιμήσουν τα μποτάκια με εύκαμπτη ή ημιάκαμπτη σόλα. Αυτή είναι ένα βασικό στοιχείο: μία καλή σόλα (π.χ. Vibram) εγγυάται ελάχιστες συστροφές του αστραγάλου, μέγιστη πλευρική συγκράτηση ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες στήριξης, απορρόφηση τάσεων, κραδασμών και ανωμαλιών του εδάφους και βέλτιστη πρόσφυση ακόμα και σε υγρές και ολισθηρές επιφάνειες.

Για κάθε πεζοπορία του Συλλόγου μας ανακοινώνονται ο απαραίτητος ρουχισμός και εξοπλισμός που πρέπει οπωσδήποτε ο καθένας να έχει μαζί του.