Επταήμερη ορειβατική εξόρμηση στην Ιταλία 23-30 Ιουνίου 2020

Ενημέρωση: Λόγω της πανδημίας η παρούσα εξόρμηση αναβάλλεται.

Ο ΠΟΣ Κέρκυρας διοργανώνει από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου 2020 ορειβατική εξόρμηση στα Απέννινα Όρη της κεντρικής Ιταλίας. Προορισμός μας είναι οι δυο υψηλότερες κορυφές τους, το Gran Sasso d’Italia (2912μ) και το Majella (2793μ), στους ομώνυμους εθνικούς δρυμούς.

Το Gran Sasso με την εμβληματική δολομιτική πυραμίδα του είναι το μοναδικό “Αλπικό” βουνό στα Απέννινα, ενώ το Majella είναι ένας μεγάλος ασβεστολιθικός όγκος χαραγμένος στις πλαγιές του από κοιλάδες και χαράδρες ενώ πιο ψηλά, γύρω στα 2400μ, υπάρχουν μεγάλα άγρια αλπικά οροπέδια.

Αρχηγός εξόρμησης: Marco Boscolo

Αναλυτικό πρόγραμμα

Τρίτη 23 Ιουνίου

Αναχώρηση με μισθωμένο λεωφορείο από το λιμάνι της Κέρκυρας και επιβίβαση στις 21:30 σε καράβι απευθείας για Bari.

Τετάρτη 24 Ιουνίου

Μετάβαση με λεωφορείο προς το Gran Sasso μέχρι την περιοχή Prati di Tivo (~1600μ). Ανάβαση το απόγευμα μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο Franchetti (2433μ) , όπου θα διανυκτερεύσουμε σε κουκέτες. (~3 ώρες, υψομετρική διαφορά 800μ)

Πέμπτη 25 Ιουνίου

Ανάβαση στην κορυφή Corno Grande του Gran Sasso (2912μ). Η διαδρομή περνάει από λίγα μέτρα βράχου ασφαλισμένα με ατσάλινο σύρμα. Ανάλογα με τις συνθήκες του βουνού, θα μπορούσε να είναι χρήσιμη η βοήθεια του πιολέτ.

Στην κατηφόρα, παρέκκλιση προς στα απομεινάρια του παγετώνα Calderone (2600μ) και επιστροφή προς το καταφύγιο, όπου θα διανυκτερεύσουμε πάλι. (4 ώρες, υψομετρική διαφορά 600μ)

Όσοι διαθέτουν εξοπλισμό και εμπειρία μπορούν να συνδυάσουν την ανάβαση του Corno Grande με την via ferrata Danesi, που οδηγεί στην κορυφή του Corno Piccolo 2655μ. (επιπλέον 3:30 ώρες και 500μ υψομ. διαφοράς)

Παρασκευή 26 Ιουνίου

Όσοι επιθυμούν (Ομάδα Α’) θα διασχίσουν το Corno Grande προς τη νότια πλευρά από το μονοπάτι ή από τη via ferrata Brizio μέχρι το Campo Imperatore 2130μ. (4 ώρες, ανάβαση 300μ, κατάβαση 600μ).

Οι υπόλοιποι (Ομάδα Β’) θα κατέβουν από το μονοπάτι μέχρι το λεωφορείο, με το οποίο θα μεταβούν στο Campo Imperatore για να συναντηθούν με τους υπόλοιπους.

Μετά τη συνάντηση, ανάλογα με τον χρόνο, όσοι θέλουν θα μπορέσουν να ανέβουν από εκεί στο καταφύγιο Duca degli Abruzzi 2388μ (230μ ανάβασης, 40′).

Στη συνέχεια με το λεωφορείο θα επισκεφτούμε το μεσαιωνικό χωριό S. Stefano di Sessanio

και το Rocca Calascio με το κάστρο του

Το βράδυ θα φτάσουμε στις πρόποδες του Majella στο χωριό με τα ιαματικά λουτρά Caramanico Terme, όπου θα διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο.

Σάββατο 27 Ιουνίου

Μετάβαση με λεωφορείο στο Rifugio Pomilio 1930μ.

Ομάδα Α’: ανάβαση μέχρι το μπιβουάκ Fusco 2455μ ή και μέχρι το monte Focalone 2676μ και επιστροφή στο λεωφορείο.

(5:30 ώρες, 13 χλμ, +700μ για το μπιβουάκ.
6-7 ώρες, 16χλμ, +900μ για το monte Focalone)

Ομάδα Β’: από το monte Focalone θα συνεχίσει την πορεία ανάμεσα σε αλπικά οροπέδια μέχρι την κορυφή Monte Amaro 2793, η υψηλότερη του Majella. Από εκεί, περνώντας από την κορυφή Pesco Falcone 2664μ, θα επιστρέψει με τα πόδια στο ξενοδοχείο.

(~11 ώρες, 26χλμ, ανάβαση 1200μ, κατάβαση 2100μ)

Κυριακή 28 Ιουνίου

Ημέρα ξεκούρασης. Επίσκεψη σε βραχώδη ασκητήρια της περιοχής.

Για όσους θέλουν, πεζοπορία στην δασώδη κοιλάδα του Orfento, πυρήνα του εθνικού δρυμού της Majella.

Διανυκτέρευση πάλι στο Caramanico Terme.

Δευτέρα 29 Ιουνίου

Μετάβαση με λεωφορείο στο χωριό Fara S. Martino 450μ, όπου ξεκινάει η ομώνυμη πανέμορφη κοιλάδα που οδηγεί στο καταφύγιο Manzini 2522μ.

Το μέγεθος της πεζοπορίας θα οριστεί από τις επιθυμίες και τις δυνατότητες της ομάδας. Η κοιλάδα ξεκινάει με ένα εντυπωσιακό φαράγγι, στη συνέχεια οι πλαγιές της ανοίγουν με δάσος οξιάς και καταλήγει σε αλπικά τοπία.

Το βράδυ μετάβαση στο χωριό Taranta Peligna, όπου θα διανυκτερεύσουμε στον ξενώνα Rifugio Majella.

Τρίτη 30 Ιουνίου

Το πρωί, ανάλογα με τις προτιμήσεις της ομάδας, θα έχουμε την δυνατότητα μίας μικρής πεζοπορίας ή μίας επίσκεψης στο εργοστάσιο pastificio De Cecco στη Fara S. Martino ή ενναλακτικά μίας επίσκεψης στη παραθαλάσσια πόλη της Pescara. Νωρίς το μεσημέρι μετάβαση με το λεωφορείο στο λιμάνι του Bari όπου θα επιβιβαστούμε στο καράβι για Κέρκυρα στις 19:00.

Τετάρτη 1 Ιουλίου

Άφιξη στο λιμάνι της Κέρκυρας γύρω στις 6:30 το πρωί

Κόστος συμμετοχής: 400€
Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται:

  • ακτοπλοϊκά εισιτήρια A/R Κέρκυρα – Bari (κατάστρωμα)
  • μετάβαση με μισθωμένο λεωφορείο από Κέρκυρα
  • απλή διανυκτέρευση για τις 2 νύχτες στο καταφύγιο Franchetti
  • ημιδιατροφή για τις υπόλοιπες 4 ημέρες σε ξενώνα

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επιλέξουν, με χρηματική διαφορά:

  • θέση A/R σε πολυθρόνα στο καράβι(+10€ συνολικά)
  • θέση A/R σε δίκλινη ή τετράκλινη καμπίνα στο καράβι (+40€ συνολικά)
  • ημιδιατροφή στο καταφύγιο Franchetti (+26€ ανά νύχτα). Εναλλακτικά ο καθένας μπορεί να παραγγείλει ό,τι θέλει από τη κουζίνα του καταφυγίου

Υποχρεωτικός Εξοπλισμός

  • Ταυτότητα (η διαβατήριο) και Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας
  • Ορειβατικά μποτάκια
  • Ορειβατικό σακίδιο (~40-50 λίτρα)
  • Σεντόνι-υπνόσακο: η χρήση του είναι ΥΠΟΧΡΕΟΤΙΚΗ σε όλα τα Ιταλικά καταφύγια (όποιος θέλει μπορεί να το αγοράσει επί τόπου). Το καταφύγιο διαθέτει κουβέρτες και παπλώματα
  • Αδιάβροχο – Αντιανεμικό
  • Σκούφος – Γάντια
  • Ρουχισμός ανάλογα με τον καιρό και κατάλληλος για την εποχή και για το υψόμετρο
  • Παγούρια για τουλάχιστον 2 λίτρα νερό
  • Φακός κεφαλής (με δεύτερο σετ μπαταριών)
  • Αντηλιακό – Γυαλιά ηλίου
  • Σνακς (θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς τροφίμων και σνακς στην Ιταλία)
  • Προσωπικό μικρό φαρμακείο

Προτεινόμενος Εξοπλισμός

  • Ορειβατικά μπατόν
  • Πιολέτ (Όποιος διαθέτει). Όποιος δεν έχει μπορεί να ζητήσει να το δανειστεί από τον Σύλλογο: ανάλογα με τις συνθήκες του βουνού, μπορέι να γίνει απαραίτητο για την ανάβαση στην κορυφή του Gran Sasso
  • Εξοπλισμός για via ferrata για όσους θέλουν να τις ανέβουν (κράνος, μποντριέ, σετάκι, γάντια)
  • Μικρότερο σακίδιο για τις ημερήσιες διαδρομές
  • Δεύτερο ζευγάρι παπουτσιών / μπότες

Θα υπάρχει δυνατότητα να αφήσουμε αποσκευές με ρούχα και άλλο εξοπλισμό στο λεωφορείο ώστε να κουβαλάμε στο σακίδιό μας μόνο τα απαραίτητα για την κάθε εξόρμηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όποιος θα αποφασίσει να ανέβει σε via ferrata θα το κάνει με προσωπική του πρωτοβουλία και ευθύνη. Ο Σύλλογος και ο αρχηγός της εξόρμησης ΔΕΝ θα προσφέρουν τεχνικές συμβουλές ή οδήγηση στις συγκεκριμένες διαδρομές.

Δηλώσεις Συμμετοχής

Οι θέσεις είναι περιορισμένες (μόνο 24) λόγω της μικρής χωρητικότητας του καταφυγίου. Η εξόρμηση αφορά μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη του Π.Ο.Σ. Κέρκυρας (ή άλλου ορειβατικού συλλόγου). Στη δήλωση εγγραφής καταβάλλεται προκαταβολή των 150€.

Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 29 Μαΐου. Σε αντίθετη περίπτωση η κράτηση θα θεωρηθεί άκυρη.

Οι εγγραφές γίνονται στα γραφεία του συλλόγου (Μ. Μεθοδίου 14, εντός στοάς) την Τετάρτη 19:00-21:00.

Κλείσιμο θέσης μέσω mail ή μηνυμάτων ΔΕΝ γίνεται δεκτό.

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του Πεζοπορικού Ορειβατικού Συλλόγου Κέρκυρας μπορούν να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση και την υπεύθυνη δήλωση και να εξοφλήσουν την ετήσια συνδρομή των 15 Ευρώ (ζευγάρια το δεύτερο μέλος 10€ / φοιτητές 10€).

Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του Συλλόγου 6980944576 (ΠΡΟΣΟΧΗ: το τηλέφωνο του συλλόγου είναι ανοιχτό ΜΟΝΟ τις ώρες που είναι ανοιχτά και τα γραφεία) ή στο τηλέφωνο του αρχηγού 6977308071 (Marco).

Το τηλέφωνο του αρχηγού είναι ΜΟΝΟ για παροχή πληροφοριών και διευκρινήσεων. Δεν θα γίνονται τηλεφωνικές κρατήσεις σε αυτό τον αριθμό.